Det eneste som slett ikke var kortreist, var naturligvis vinen - italiensk som den var. Men det går faktisk an å lage kortreist vin også, i hvertfall til eget bruk. Det har jeg gjort de siste to årene. Ikke å smmenligne med god polkvalitet, men med litt erfaring er de blitt bedre og bedre.
I fjor høst var jeg så heldig å få masse nedfallsfrukt. Saftkokeren sto og putret et par dager og jeg satt igjen med mye eplesaft. Ettersom eplevin vistnok ikke smaker særlig godt, har saften fått stå i fred. For noen uker siden søkte jeg etter nye oppskrifter på nettet og fant ut at epler egner seg veldig godt som basis for vin tilsatt bær. Og i min fryser var det mye bær. Jeg har det med å plukke nok til en storfamilie, så der var det kilovis med tyttebær og andre skogsbær. I Sverige selger de tyttebærvin, men oppskriften holder de for seg selv. Det var først da jeg fant ut at tyttebær heter kubær - cowberries - på engelsk, at jeg fant en oppskrift. Dessuten sto det at tyttebær kombinert med eple var en god blanding, så her var det bare å sette igang.
TYTTEBÆRVIN

4 kg tyttebær
5 l eplesaft
2 kg sukker
saften av to sitroner
7 l vann
vingjær, gjærnæring og vinensymer
Tyttebærene skal knuses og det gjøres enkelt med en potetmoser eller som jeg gjorde, håndmixer. Jeg tømte bærene i plastkaret og kjørte i vei. Så tilsatte jeg eplesaften og løste opp sukkeret i kokende
vann og tømte over og lot det stå og kjøle seg til neste dag før jeg satte til gjær og sitronsaft. Etter fire dager silte jeg av tyttebærene, løste opp 1,5 kg sukker i vann - avkjøles - og fylte opp til 22 l veske og satte på lokk med vannlås. Etter 10 dager sluttet pluppingen og satte til gjærstopp og ristet dunken kraftig flere ganger om dagen til all kullsyren var ute. Nå kan man selvfølgelig la den stå til den har klarnet av seg selv, men jeg gjør som Ingrid Espelid gjorde, jukser litt og heller på klaringsmiddel. Så er det bare å være tålmodig et par dager før man stikker om. Jer er veldig nøye på å ikke få med grums fra bunnen. Da tømmer jeg heller ut en liter eller to. Nå er faktisk vinen klar for flasker og her er min tyttebærvin i dag.
Den skal få stå en stund på flaske og godgjøre seg før den brukes, men jeg kunne selvfølgeligikke dy meg og smakte på den. En ting er helt sikkert. Du skal like smaken av tyttebær for å nyte denne vinen! Jeg skal gi den litt tid, men er slett ikke sikker på at jeg kommer til å ofre ryggen for å plukke litervis med tyttebær til høsten. Så god er den ikke.
EPLE/SKOGSBÆRVIN
Jeg brukte samme fremgangsmåten med denne vinen, men erstattet tyttebær med en blanding av blåbær, bringebær og bjørnebær. Den er faktisk blitt veldig god. Den mest fremtredende smaken er bringebærene. En frisk rosevin til fine sommerkvelder.