torsdag 25. juni 2015

SOLBÆRGAVE FRA EN NABO

De aller fleste jeg kjenner har en tendens til å lagre bær i fryseren som skal brukes i løpet av vinteren. Forbausende mange har derfor overvindrede bær som de må bli kvitt før en ny sesong starter. Og mine naboer vet at jeg imot med glede. I går fikk jeg hele 5 kilo frosne solbær - like gode som i fjor. Nå skal de forvandles til vin og syltetøy.

Solbærvin

Jeg har funnet en oppskrift på solbærvin som jeg vil forsøke. I følge oppskriften vil den være ferdig til jul, så vi får se om den kan brukes i gløgg. Den krever så lite bær at det er mer enn nok igjen til andre produkter.

2 kg solbær
7,5 kg sukker
22 l vann
vingjær

1) Knus bærene og hell dem over i ballong eller et plastkar. Kok opp 7 l vann og rør ut 2,5 kg sukker.     Når laken er avkjølt til 25 grader, helles det over bærene. Ha i vingjær og sett på lokk med vannlås.     Jeg bruker kar fordi det er så mye lettere  når du skal stikke om vinen senere.

2) Etter 10 dager kokes opp 2,5 kg sukker og 8 l vann som avkjøles og helles i karet.

3) Ytterligere 3 uker senere gjentas øvelsen, men med 7 l vann og 2,5 kg sukker.

4) 3 uker etter skal bærene siles av og vinen settes litt kjøligere.
     Når jeg har silt av bær tidligere, har jeg brukt et døslag med en gasklut over. Da får jeg et mye            renere resultat.

5) Nå skal vinen stå i 1 1/2 måned før den stikkes om siste gang.

Spennende å se om det blir en veldig søt saft eller om det faktisk blir en god vin. Kanskje det blir en flott julepresang.

Solbærsyltetøy

1 kg bær
2 dl vann
600-700 g sukker

Bær og vann kokes under lokk til bærene er kokt i stykker (ca. 10 minutter). Rør inn sukkeret og kok opp. Fjern skummet som danner seg og hell syltetøyet over i varme, rene glass. Sett lokk på. Jeg bruker alle slags glass som jeg tar vare på over vinteren. Noe av syltetøyet skal jeg kose meg med selv, men resten bruker jeg som presanger. Det er veldig mange som setter pris på hjemmelaget syltetøy og dette kan jo brukes både på brødskiven og til viltretter.

Jeg bruker denne oppskriften fordi den er uten kunstige tilsetningsstoffer.

21.07

I dag har jeg satt en annen type solbærvin, en oppskrift på Sherry med nypeekstrakt. Oppskriften har jeg fått av en nabo. Hennes ferdige vare var 10 år gammel og kjempegod.

2,4 kg solbær
240 g nypeekstrakt (fås kjøp hos REMA 1000 som kosttilskudd)
7,5 kg sukker
22 l vann

Jeg bruker samme fremgangsmåte som med solbærvinen ovenfor. <så får den stå og kose seg noen uker før jeg smaker på den.











onsdag 17. juni 2015

KREATIVE OG RIMELIGE LØSNINGER

 Det er ikke enkelt å bli minstepensjonist. Både sosialt, men ikke minst økonomisk er det en veldig stor overgang. En uventet utgift til tannlege eller reparasjon av bil tærer raskt på sparepengene. For ett års tid siden begynte jeg å innse at noe måtte gjøres. Det var for eksempel ikke lenger mulig å stikke innom Vinmonopolet og raske med seg noen flasker vin til en hyggelig aften med venner. Jeg kunne ikke lenger kjøpe presanger til alle mulige anledninger og takket derfor nei til innbydelser. Svenskehandel er blitt et fast innslag. Jeg har ikke kjøpt kjøtt i Norge på veldig lenge.

Det er imidleritd ikke bare trang økonomi jeg kan skrive side opp og side ned om. For mitt vedkommende begynte jeg å kjede meg. Hva kunne jeg finne på som ikke tappet sparekonto og som samtidig kunne bidra til en lysere tilværelse. Løsningen ble å produsere alt fra min egen vin til saft, syltetøy. Siden jeg bor ved sjøen og fisker selv, blir det fiskeprodukter i mange varianter som f.eks. røkt makrell og fiskekaker. Poenget er å selv finne råvarene. Det skal plukkes, renses og gjøres klart og da går timene fort. Plutselig kan dagene bli i korteste laget.

For ett år siden begynte jeg å legge min egen vin. Utstyret fikk jeg av naboer som hadde gitt opp. Tomflasker var det heller ikke vanskelig å få tak i. Nå har jeg fått litt mer erfaring og har akkurat kunnet servere årets første hvitvin - NESTLEVIN. Hadde folk flest visst hvor god denne vinen er, ville det ikke stått mye brennestle i veikantene. Det er ennå ikke for sent å legge i sommer, men man må plukke unge blader.

OPPSKRIFT PÅ NESTLEVIN

10 l lett sammenpressede nestleblader
1 tommelstor bit av ingefær
saften av 5 sitroner
1 kopp sterk sort te
3 kg sukker
16 l vann

Det første du må gjøre, er å vaske bladene i 10 l vann tilsatt svovel og la dem ligge i 5 minutter. Du får kjøpt svovel i små poser hos Europris. Legg bladene på et håndkle slik at vannet renner av.

Nå trenger du et gjæringskar som også kan kjøpes hos Europris til en rimelig penge (Lurt å kjøpe to med en gang). Finhakk ingefær og legg sammen med bladene i karet. Kok opp 7-8 liter vann, løs opp sukkeret og hell det kokende vannet over bladene. Tøm i sitronsaft, te og resten av vannet (kaldt) og vent til du kjenner at det ikke lenger er vamt. Nå er turen kommet til å tilsette vingjær, gjærnæring og vinenzymen. Rør godt rundt og legg et håndkle over. La det stå et lunt sted i 4-5 dager. Det er lurt å røre rundt i massen flere ganger daglig.

Det er sikkert mange steder man kan kjøpe vingjær, men jeg synes det er greit å kjøpe ferdige sett fra Europris. Da har jeg alt jeg trenger til hele prosessen, også gjærstopp og klaremiddel.

Etter 4-5 dager siler du fra bladene. Jeg bruker et døslag og trykker ut så mye veske jeg kan underveis. Kok opp et par liter vann og løs opp 1 kg sukker. Dette må avkjøles før det helles i karet. Fyll etter med kaldt vann til du har 22 l tilsammen og sett på lokk med vannlås.

Jeg lot nå vinen stå og gjære i 14 dager før jeg stoppet den. Hvis du vil ha den søt, kan du stoppe den noen dager tidligere. Nå skal den ristes for å få ut kullsyren. Det er i kullsyren gjærsmaken sitter, så det er om å gjøre  få ut mest mulig. Når den er "død", stakk jeg den om en gang før jeg tilsatte kraringsmiddel og satte den høyt.Husk at lokk med gjærløs skal sitte på under hele prosessen.  Etter 1 uke stakk jeg den om igjen og nå var den klar for flasker og ikke minst prøvesmaking. Må innrømme at jeg ble ganske forbauset og gledelig overrasket. Ugressbladene var forvandlet til en deilig hvitvin!

13.07
Vi skriver nå midten av juli og i dag skal jeg tappe enda 20 liter god hvitvin på flasker som naboene velvillig har kommet bærende med. Det er helt klart at nestlevin blir en av favortene fremover. Den kan konkurrere med god "kjøpevin" fra Vinmonopolet. Derfor har jeg bestemt med for å plukke en porsjon til. Det kan ta litt tid å finne nye skudd, men håpet er der.

27.07
Har nettopp kommet tilbake fra en tur til Aalborg i Danmark. Et vennepar bor på den campingplass der nede - et ganske overgrodd sted med masse brennestle! Det tok bare en times tid å plukke nok til en porsjon vin. Problemet var at jeg ikke hadde tilgang til hansker. Sta som jeg er plukket jeg i vei med bare hender og fant snart ut hvorfor det heter "brenn"nestle. Jeg fikk faktisk brannsår på et par av fingrene. I går kom jeg hjem med to store poser nestle og ny lærdom i bagasjen. I dag skal den renses-med hansker.


RABARBRATID

Rabarbra er absolutt best før St. Hans. Den er litt dyr å kjøpe i butikken, men fortvil ikke. Jeg har oppdaget at de står urørt i mange hager. Det er helt gratis å ringe på og spørre om den blir brukt. Det eneste du har å tape, er at de sier nei, men forbausende mange er bare glad til at noen vil ha den. Da kan du glad og fornøyd gå hjem og lage både kake og suppe. Smuldrekake er en enkel variant - rimelig og lett å lage.

OPPKRIFT PÅ SMULDREKAKE:

500 g  rabarbra
150 g sukker
1 appelsin

Deig:
150 g hvetemel
150 g smør
4 ss sukker

Skjær rabarbra i ca. 1 cm tykke stykker og legg dem i en ildfast form med sukker og saften av appelsin. Bland sammen deigen og smuldre den over det hele. Stekes i ovnen på 200 grader i 30-40 minutter. Og så er det bare å invitere naboen inn til en kaffekopp med nogo attåt.

RABARBRAVIN

I år har jeg vært så heldig å få nok rabarbra til å legge vin også. Nå er den over den aller første gjæringsfasen, så jeg vet fremdeles ikke hvordan den blir. Andre som har erfaring med rabarbravin, sier at den kan bli riktig så god.

OPPSKRIFT PÅ RABARBRAVIN

10 l rabarbra
11 l kokende vann
1 kg sukker

Kutt rabarbraen opp i små biter og legg den i et gjæringskar. Kok opp vann og sukker og tøm over. La dette stå og trekke over natten og tilsett så gjær og vinenzymer. Etter 4 dager siler du av bitene i et døslag og tilsetter ytterligere 2 kilo sukker oppløst i vann. Husk at det ikke må være varmt når du heller det i karet. Fyll opp med vann til det er 17 liter og sett på lokk med vannlås. Nå skal den stå og gjære i 3 dager før du setter til ytterligere 1,5 kg sukker og fyller på til 22 liter.

Og hit er min vin kommet i dag. Nå skal den stå i fred til pluppingen i vannlåsen avtar før jeg skal stoppe prosessen. Jeg antar at det vil ta en ukes tid. Kommer tilbake med mer senere.


06.08

Nå er rabrarbravinen klar til tapping på flasker. Jeg har ristet og ristet og ristet så nå skulle kullsyren være ute. Jeg smakte så vidt på den da jeg hadde stukket den om for siste gang og den blir slett ikke verst. Nå skal den få stå i fred en måned eller to før jeg serverer den.

I dag har jeg også startet et nytt prosjekt. En av mine hyggelige naboer spurte om jeg ville ha kirsebærene hennes. De var modne og hun skulle ikke bruke dem selv. Det ville jeg jo gjerne og hun fikk noen kantareller i bytte. Jeg bestemte at de sure bærene egnet seg best som likør og måtte en tur på Vinmonopolet - en butikk jeg ikke bruker mye. For noen priser! Det synes åpenbart mange andre også, for stedet var folketomt. Heldigvis for meg for jeg fikk nyttige tips av en ansatt til en kirsebærlikør med smak av jul. Nå skal jeg prøve to varianter og se hvilken som er best til gjester i desember.

KIRSEBÆRLIKØR m/kanel og nellik

Kirsebær nok til et fullt Norgesglass (1 liter)
Sukker
1 kanelstang
3 nellikspiker
60% alkohol (Noen bruker 40%, men den blir ganske tam)

Prikk alle bærene med gaffel slik at saften kommer ut, legg så mange som mulig på glasset og hell over sukker. Bruk gjerne en kniv så du får sukker mellom alle bærene. Deretter helle du på alkoholen og lukker glasset. Snu det en gang om dagen til alt sukkeret er løst opp og sett det mørkt.

Den andre varianten er enklere, men litt mer tidkrevende. Samme fremgangsmåten, men nå fjernes steinene. Hvis du vil ha den noe bitre smaken, kan du knuse et par steiner og legge i glasset. Så blir det spennende å se hvilken av de to gjestene foretrekker til julekaffen.