De aller fleste jeg kjenner har en tendens til å lagre bær i fryseren som skal brukes i løpet av vinteren. Forbausende mange har derfor overvindrede bær som de må bli kvitt før en ny sesong starter. Og mine naboer vet at jeg imot med glede. I går fikk jeg hele 5 kilo frosne solbær - like gode som i fjor. Nå skal de forvandles til vin og syltetøy.
Solbærvin
Jeg har funnet en oppskrift på solbærvin som jeg vil forsøke. I følge oppskriften vil den være ferdig til jul, så vi får se om den kan brukes i gløgg. Den krever så lite bær at det er mer enn nok igjen til andre produkter.
2 kg solbær
7,5 kg sukker
22 l vann
vingjær
1) Knus bærene og hell dem over i ballong eller et plastkar. Kok opp 7 l vann og rør ut 2,5 kg sukker. Når laken er avkjølt til 25 grader, helles det over bærene. Ha i vingjær og sett på lokk med vannlås. Jeg bruker kar fordi det er så mye lettere når du skal stikke om vinen senere.
2) Etter 10 dager kokes opp 2,5 kg sukker og 8 l vann som avkjøles og helles i karet.
3) Ytterligere 3 uker senere gjentas øvelsen, men med 7 l vann og 2,5 kg sukker.
4) 3 uker etter skal bærene siles av og vinen settes litt kjøligere.
Når jeg har silt av bær tidligere, har jeg brukt et døslag med en gasklut over. Da får jeg et mye renere resultat.
5) Nå skal vinen stå i 1 1/2 måned før den stikkes om siste gang.
Spennende å se om det blir en veldig søt saft eller om det faktisk blir en god vin. Kanskje det blir en flott julepresang.
Solbærsyltetøy
1 kg bær
2 dl vann
600-700 g sukker
Bær og vann kokes under lokk til bærene er kokt i stykker (ca. 10 minutter). Rør inn sukkeret og kok opp. Fjern skummet som danner seg og hell syltetøyet over i varme, rene glass. Sett lokk på. Jeg bruker alle slags glass som jeg tar vare på over vinteren. Noe av syltetøyet skal jeg kose meg med selv, men resten bruker jeg som presanger. Det er veldig mange som setter pris på hjemmelaget syltetøy og dette kan jo brukes både på brødskiven og til viltretter.
Jeg bruker denne oppskriften fordi den er uten kunstige tilsetningsstoffer.
21.07
I dag har jeg satt en annen type solbærvin, en oppskrift på Sherry med nypeekstrakt. Oppskriften har jeg fått av en nabo. Hennes ferdige vare var 10 år gammel og kjempegod.
2,4 kg solbær
240 g nypeekstrakt (fås kjøp hos REMA 1000 som kosttilskudd)
7,5 kg sukker
22 l vann
Jeg bruker samme fremgangsmåte som med solbærvinen ovenfor. <så får den stå og kose seg noen uker før jeg smaker på den.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar