onsdag 8. juli 2015

MAKRELLEN ER HER

I dette vårt lange land er det mange pensjonister som bor i nærheten av sjøen og dermed tilgang til enten en båt eller i det minste en brygge. For dem som fisker fra land, er det ganske enkelt å agne med reker. Du behøver ikke kjøpe mange. Dra opp den første makrellen og bruk den som agn.På mine små utflukter med fiskeutstyr, har jeg observert at jeg er sørgelig alene som kvinnlig fisker. Ta dere sammen, damer. Kast dere ut i det. Masse frisk luft og blodfersk fisk. Mye morsommere å tilberede et måltid du selv har bidratt til.

Jeg er så heldig at jeg bor ved Drammensfjorden. Tidligere kom ikke makrellen inn her, men nå har den dukket opp. Utrolig gøy å kunne sitte i campingstol ytterst på bryggen og dra dem i land. Men når du står der med 30 makrell, er gode råd dyre, En mulighet er jo selvfølgelig å fylle fryseren, men makrell er jo en fet fisk med begrenset holdbarhet selv i frossen tilstand. Stekt makrell i rømmesaus er deilig, men etter 30 måltider tipper jeg de fleste har fått nok for lang tid fremover. Derfor har jeg forsøkt å variere så godt det lar seg gjøre.

For noen år siden skaffet jeg meg en ABU røykeovn. Den egner seg godt til røyking av fisk og røkt makrell er deilig som pålegg. Jeg fileterer den, salter og legger den i kjøleskapet til neste dag. Så knuser jeg både rød og sort pepper i morter og fordeler på fileene . Etter ca. 10 minutter i røyeovnen er den ferdig. Jeg røyker i flere omganger og gir bort til slekt og venner.

Du kan selvfølgelig røyke makrell på grillen også. Da legger du bare grillkull på den ene siden. Når kullet er gråt, legger du spon over og legger fisken på den andre siden og lukk lokket. Hvis du bruker hel fisk, salter du bare i buken og lar den ligge ca. 30 minutter.

Tidligere har jeg også røkt laks og ørret på samme måten. Smakte riktig så godt. For et par år siden fikk jeg en ganske stor kolje på kroken og bestemte meg for å se hvordan den ville smake som varmrøkt. Saltet den i 1 time, droppet pepper og lot den ligge i ovnen i ca. 20 minutter. Like godt som kaldrøkt - rett på tallerkenen med nypoteter til.

På min jakt etter nye måter å tilberede makrellen på, fikk jeg en oppskrift på SYLTET MAKRELL - en ny opplevelse for undertegnede. En nabo ga meg oppskriften og anbefalte samtidig å bruke de største fiskene til denne retten.

1 l vann
2 ss eddik
1 ss salt
1 ss sukker
10 pepperkorn
2 laubærblader
2 små løk

Skjær løken i skiver og kok opp sammen med lake. Skjær makrellen i biter (ca. 3-4 cm tykke) legg dem i laken som kokes opp igjen. La det hele avkjøles og sett kjelen i kjøleskapet til dagen etter. Som tilbehør bruker jeg ganske enkelt kokte poteter, rømme og agurksalat. Et rimelig og godt måltid.

Etter å ha spist rimelig mye makrell, ville jeg gjerne prøve oppskrifter med andre smaker i tillegg til fisken. Det finnes  massevis av oppkrifter, men jeg valgte en med ingefær og hvitløk. De smakte fremdeles makrell! Derfor har jeg bestemt meg for å bruke ganske mange til agn for annen fisk.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar