Jeg tilhører det man kaller dessertgenerasjonen - etterkrigsbarna som har fått både i pose og sekk. Vel, ikke alle. Det ble også mer og mer vanlig med skilsmisser og mange - spesielt enslige mødre - har hatt det trangt. Da jeg fikk to barn med ett års mellomrom, sa jeg opp en god jobb og ble hjemme noen år. Den gangen var det ingen som snakket om pensjonspoeng og tanken på pensjonisttilværelsen var fjern. Etter skilsmissen satt jeg igjen med to små barn og freelancejobb som ingen blir rik av. Og de 14.000 kronene jeg nå får på konto hver måned, tillater ikke mange sprell før kontoen er tom. Derfor har jeg blitt ekstremt prisbevisst på mine gamle dager.
Ofte diskuterer pesjonister de høye levekostnadene seg i mellom. Mange er sesielt oppgitt over matvareprisene. Mat må vi jo ha. De kjøper små porsjoner og unner seg sjelden en god biff til middag. Men prisen på varene de har kjøpt, husker de ikke. "Nei, det har jeg da glemt" er standardsvaret. Dette har jeg hørt så ofte, at jeg har begynt å lure på om folk er
så sløve at de rett og slett ikke legger merke til prisene. Eller at de rett og slett har glemt dem i det øyeblikket de harn forlatt butikken.
Hva med å bruke det som hjernetrim? De eldre blir anbefalt å trimme hjerne for å holde den i gang. Da er det ikke dumt å trene seg opp til å huske prisene på det du putter i bæreposen.
Da kan du også lettere sammenligne fra butikk til butikk. Enkelte varer er betydelig billigere noen steder og det er verd å merke seg. Det blir fort penger av en tier her og en tier der.
Selv er jeg blitt veldig oppmerksom på priser etter at jeg ble pensjonist og har funnet ut at jeg kan spare mye på å kjøpe de store kjedenes egne produkter. Dessuten er det billigere å kjøpe i løs vekt. Hos REMA 1000 kan du for eksempel kjøpe løk til halv pris hvis du ikke griper en ferdigpakket strømpe. Og nå som de fleste av oss har fryser, er det veldig mye å spare ved å kjøpe store pakninger eller hel, frossen fisk. Laks og ørret koster betydelig mindre pr. kilo. Jeg deler dem opp i passende porsjoner og fryser dem ned igjen. Noen tror det ikke lar seg gjøre, men jeg har alri fått usmak på fisker selv om den har vært tint en gang ekstra. Det er heller ikke noe i veien for å filetere den. Hvis fisken er stor, pleier jeg å grave noe av den. Da har jeg rimelig selskapsmat i fryseren til en senere anledning.
Et annet og godt alternativ er å ta en tur over grensen en gang i mellom. Har du egen bil, kan du alltid få med en eller to til og dele på reisekostnadene. Ellers er det jo også arrangerte bussturer nettopp for pensjonister. Spesielt prisen på kjøtt og ost er mye lavere i Sverige, men det er også penger å spare på mye annet. Da er det en fordel å huske hva det koster i din lokale butikk slik at du kan sammenligne.
Alt dette høres kanskje kjedelig ut, men selv har jeg oppdaget at hukommelsen i hvertfall ikke er blitt dårligere.
tirsdag 14. juli 2015
søndag 12. juli 2015
BLÅBÆRVIN MED BRINGEBÆR
Jeg har alltid elsket å plukke bær, men ryggen setter en grense for hvor mye jeg greier å plukke i løpet av sesongen. Gleden var derfor stor da jeg fant blåbær i frysedisken til under 20 kroner pr. kilo hos REMA 1000. Bringebærene var det heller ingen avkrekkende pris på. Jeg har hørt at ren blåbærvin gjerne blir ganske emmen, så jeg bestemte meg for å prøve en kombinasjon. Damen i kassen så litt rart på meg da jeg lesset på ca. 6 kg av de blå og 2,5 kg bringebær. Hun tenkte sikkert at jeg hadde et formidablet forbruk av syltetøy.
OPPSKRIFT
8,5 kg bær
2,5 kg sukker
11 l vann
Tin bærene og stamp dem med en potetmoser i et gjæringsar. Jeg bruker disse karene gjennom hele prosessen fordi de er lette å gjøre rent. Du får kjøpt dem for en billig penge hos EUROPRIS. Kok opp vannet og rør ut sukkeret. Hell det kokende vannet over bærene. Hvis du ikke har stor nok kjele, gjør det ingeting om du bruker 6-7 l og fyller på resten etterpå. Når temperaturen har sunket til 25 grader, skal vingjær, gjærnæring og vinenzymer i karet. Nå skal det stå og godgjøre seg i 5 dager før bærene siles av. Jeg bruker et døslag med en gasklut over. Da får jeg minst mulig slagg med.
Blåbær kan være litt vanskelige å få til å gjære. Derfor anbefales det å sette en forsats, men jeg har ikke gjort det. Bringebærene sørget for at gjæringen kom godt i gang nesten med en gang.
Etter å ha silt av bærene, satt jeg igjen med 17 l veske. Nå må gjæren ha mer sukker. Løs opp 1 kg i 5 liter vann. Pass på at temperaturen ikke er for høy før du heller det opp i karet og setter på lokk med gjærlås. Rist vinen forsiktig med et par dagers mellomrom. Jeg lot vinen stå til det pluppet i gjærlåsen med et par minutters mellomrom før jeg stoppet gjæringen. Da fikk jeg en frisk sommerlig rosevin Hvis du vil ha den søtere, kan den stoppes tidligere eller ettersøte før den tappes på flasker.
Når gjæringen er stoppet, må vinen ristes kraftig flere ganger om dagen til den er "død", d.v.s. at kullsyren er borte. Ellers kan det bli gjærsmak av vinen og det er jo ikke spesielt godt. Nå skal vinen klares. Jeg stakk om en gang før jeg satte til posene som følger med "vinleggingssettet" fra EUROPRIS, men det er ikke nødvenig. Sett karet høyt og la det stå noen dager før du stikker om. Smak på den. Er den slik du vil ha den, kan den tappes på flasker. Er den litt for sur for deg, kan du tappe noe av den i en bolle og løse opp sukker, men vær forsiktig med for mye av det søte. Det kan fort bli FUN Light med bringeværsmak.
I dag oppdaget jeg at blåbærene begynner å bli modne og plukket 1 liter. Den havnet i fryseren og får vente til jeg får plukket mer, Så får vi se om det det blir nok til vin eller om det blir syltetøy til pannekakene.
Når gjæringen er stoppet, må vinen ristes kraftig flere ganger om dagen til den er "død", d.v.s. at kullsyren er borte. Ellers kan det bli gjærsmak av vinen og det er jo ikke spesielt godt. Nå skal vinen klares. Jeg stakk om en gang før jeg satte til posene som følger med "vinleggingssettet" fra EUROPRIS, men det er ikke nødvenig. Sett karet høyt og la det stå noen dager før du stikker om. Smak på den. Er den slik du vil ha den, kan den tappes på flasker. Er den litt for sur for deg, kan du tappe noe av den i en bolle og løse opp sukker, men vær forsiktig med for mye av det søte. Det kan fort bli FUN Light med bringeværsmak.
I dag oppdaget jeg at blåbærene begynner å bli modne og plukket 1 liter. Den havnet i fryseren og får vente til jeg får plukket mer, Så får vi se om det det blir nok til vin eller om det blir syltetøy til pannekakene.
onsdag 8. juli 2015
MAKRELLEN ER HER
I dette vårt lange land er det mange pensjonister som bor i nærheten av sjøen og dermed tilgang til enten en båt eller i det minste en brygge. For dem som fisker fra land, er det ganske enkelt å agne med reker. Du behøver ikke kjøpe mange. Dra opp den første makrellen og bruk den som agn.På mine små utflukter med fiskeutstyr, har jeg observert at jeg er sørgelig alene som kvinnlig fisker. Ta dere sammen, damer. Kast dere ut i det. Masse frisk luft og blodfersk fisk. Mye morsommere å tilberede et måltid du selv har bidratt til.
Jeg er så heldig at jeg bor ved Drammensfjorden. Tidligere kom ikke makrellen inn her, men nå har den dukket opp. Utrolig gøy å kunne sitte i campingstol ytterst på bryggen og dra dem i land. Men når du står der med 30 makrell, er gode råd dyre, En mulighet er jo selvfølgelig å fylle fryseren, men makrell er jo en fet fisk med begrenset holdbarhet selv i frossen tilstand. Stekt makrell i rømmesaus er deilig, men etter 30 måltider tipper jeg de fleste har fått nok for lang tid fremover. Derfor har jeg forsøkt å variere så godt det lar seg gjøre.
For noen år siden skaffet jeg meg en ABU røykeovn. Den egner seg godt til røyking av fisk og røkt makrell er deilig som pålegg. Jeg fileterer den, salter og legger den i kjøleskapet til neste dag. Så knuser jeg både rød og sort pepper i morter og fordeler på fileene . Etter ca. 10 minutter i røyeovnen er den ferdig. Jeg røyker i flere omganger og gir bort til slekt og venner.
Du kan selvfølgelig røyke makrell på grillen også. Da legger du bare grillkull på den ene siden. Når kullet er gråt, legger du spon over og legger fisken på den andre siden og lukk lokket. Hvis du bruker hel fisk, salter du bare i buken og lar den ligge ca. 30 minutter.
Tidligere har jeg også røkt laks og ørret på samme måten. Smakte riktig så godt. For et par år siden fikk jeg en ganske stor kolje på kroken og bestemte meg for å se hvordan den ville smake som varmrøkt. Saltet den i 1 time, droppet pepper og lot den ligge i ovnen i ca. 20 minutter. Like godt som kaldrøkt - rett på tallerkenen med nypoteter til.
På min jakt etter nye måter å tilberede makrellen på, fikk jeg en oppskrift på SYLTET MAKRELL - en ny opplevelse for undertegnede. En nabo ga meg oppskriften og anbefalte samtidig å bruke de største fiskene til denne retten.
1 l vann
2 ss eddik
1 ss salt
1 ss sukker
10 pepperkorn
2 laubærblader
2 små løk
Skjær løken i skiver og kok opp sammen med lake. Skjær makrellen i biter (ca. 3-4 cm tykke) legg dem i laken som kokes opp igjen. La det hele avkjøles og sett kjelen i kjøleskapet til dagen etter. Som tilbehør bruker jeg ganske enkelt kokte poteter, rømme og agurksalat. Et rimelig og godt måltid.
Etter å ha spist rimelig mye makrell, ville jeg gjerne prøve oppskrifter med andre smaker i tillegg til fisken. Det finnes massevis av oppkrifter, men jeg valgte en med ingefær og hvitløk. De smakte fremdeles makrell! Derfor har jeg bestemt meg for å bruke ganske mange til agn for annen fisk.
Jeg er så heldig at jeg bor ved Drammensfjorden. Tidligere kom ikke makrellen inn her, men nå har den dukket opp. Utrolig gøy å kunne sitte i campingstol ytterst på bryggen og dra dem i land. Men når du står der med 30 makrell, er gode råd dyre, En mulighet er jo selvfølgelig å fylle fryseren, men makrell er jo en fet fisk med begrenset holdbarhet selv i frossen tilstand. Stekt makrell i rømmesaus er deilig, men etter 30 måltider tipper jeg de fleste har fått nok for lang tid fremover. Derfor har jeg forsøkt å variere så godt det lar seg gjøre.
For noen år siden skaffet jeg meg en ABU røykeovn. Den egner seg godt til røyking av fisk og røkt makrell er deilig som pålegg. Jeg fileterer den, salter og legger den i kjøleskapet til neste dag. Så knuser jeg både rød og sort pepper i morter og fordeler på fileene . Etter ca. 10 minutter i røyeovnen er den ferdig. Jeg røyker i flere omganger og gir bort til slekt og venner.
Du kan selvfølgelig røyke makrell på grillen også. Da legger du bare grillkull på den ene siden. Når kullet er gråt, legger du spon over og legger fisken på den andre siden og lukk lokket. Hvis du bruker hel fisk, salter du bare i buken og lar den ligge ca. 30 minutter.
Tidligere har jeg også røkt laks og ørret på samme måten. Smakte riktig så godt. For et par år siden fikk jeg en ganske stor kolje på kroken og bestemte meg for å se hvordan den ville smake som varmrøkt. Saltet den i 1 time, droppet pepper og lot den ligge i ovnen i ca. 20 minutter. Like godt som kaldrøkt - rett på tallerkenen med nypoteter til.
På min jakt etter nye måter å tilberede makrellen på, fikk jeg en oppskrift på SYLTET MAKRELL - en ny opplevelse for undertegnede. En nabo ga meg oppskriften og anbefalte samtidig å bruke de største fiskene til denne retten.
1 l vann
2 ss eddik
1 ss salt
1 ss sukker
10 pepperkorn
2 laubærblader
2 små løk
Skjær løken i skiver og kok opp sammen med lake. Skjær makrellen i biter (ca. 3-4 cm tykke) legg dem i laken som kokes opp igjen. La det hele avkjøles og sett kjelen i kjøleskapet til dagen etter. Som tilbehør bruker jeg ganske enkelt kokte poteter, rømme og agurksalat. Et rimelig og godt måltid.
Etter å ha spist rimelig mye makrell, ville jeg gjerne prøve oppskrifter med andre smaker i tillegg til fisken. Det finnes massevis av oppkrifter, men jeg valgte en med ingefær og hvitløk. De smakte fremdeles makrell! Derfor har jeg bestemt meg for å bruke ganske mange til agn for annen fisk.
Abonner på:
Innlegg (Atom)