søndag 12. juli 2015

BLÅBÆRVIN MED BRINGEBÆR

Jeg har alltid elsket å plukke bær, men ryggen setter en grense for hvor mye jeg greier å plukke i løpet av sesongen. Gleden var derfor stor da jeg fant blåbær i frysedisken til under 20 kroner pr. kilo hos REMA 1000. Bringebærene var det heller ingen avkrekkende pris på. Jeg har hørt at ren blåbærvin gjerne blir ganske emmen, så jeg bestemte meg for å prøve en kombinasjon. Damen i kassen så litt rart på meg da jeg lesset på ca. 6 kg av de blå og 2,5 kg bringebær. Hun tenkte sikkert at jeg hadde et formidablet forbruk av syltetøy.

OPPSKRIFT

8,5 kg bær
2,5 kg sukker
11 l vann

Tin bærene og stamp dem med en potetmoser i et gjæringsar. Jeg bruker disse karene gjennom hele prosessen fordi de er lette å gjøre rent. Du får kjøpt dem for en billig penge hos EUROPRIS. Kok opp vannet og rør ut sukkeret. Hell det kokende vannet over bærene. Hvis du ikke har stor nok kjele, gjør det ingeting om du bruker 6-7 l og fyller på resten etterpå. Når temperaturen har sunket til 25 grader, skal vingjær, gjærnæring og vinenzymer i karet. Nå skal det stå og godgjøre seg i 5 dager før bærene siles av. Jeg bruker et døslag med en gasklut over. Da får jeg minst mulig slagg med. 

Blåbær kan være litt vanskelige å få til å gjære. Derfor anbefales det å sette en forsats, men jeg har ikke gjort det. Bringebærene sørget for at gjæringen kom godt i gang nesten med en gang.

Etter å ha silt av bærene, satt jeg igjen med 17 l veske. Nå må gjæren ha mer sukker. Løs opp 1 kg i 5 liter vann. Pass på at temperaturen ikke er for høy før du heller det opp i karet og setter på lokk med gjærlås. Rist vinen forsiktig med et par dagers mellomrom. Jeg lot vinen stå til det pluppet i gjærlåsen med et par minutters mellomrom før jeg stoppet gjæringen. Da fikk jeg en frisk sommerlig rosevin Hvis du vil ha den søtere, kan den stoppes tidligere eller ettersøte før den tappes på flasker.

Når gjæringen er stoppet, må vinen ristes kraftig flere ganger om dagen til den er "død", d.v.s. at kullsyren er borte. Ellers kan det bli gjærsmak av vinen og det er jo ikke spesielt godt. Nå skal vinen klares. Jeg stakk om en gang før jeg satte til posene som følger med  "vinleggingssettet" fra EUROPRIS, men det er ikke nødvenig. Sett karet høyt og la det stå noen dager før du stikker om. Smak på den. Er den slik du vil ha den, kan den tappes på flasker. Er den litt for sur for deg, kan du tappe noe av den i en bolle og løse opp sukker, men vær forsiktig med for mye av det søte. Det kan fort bli FUN Light med bringeværsmak.

I dag oppdaget jeg at blåbærene begynner å bli modne og plukket 1 liter. Den havnet i fryseren og får vente til jeg får plukket mer, Så får vi se om det det blir nok til vin eller om det blir syltetøy til pannekakene.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar