Rabarbra er absolutt best før St. Hans. Den er litt dyr å kjøpe i butikken, men fortvil ikke. Jeg har oppdaget at de står urørt i mange hager. Det er helt gratis å ringe på og spørre om den blir brukt. Det eneste du har å tape, er at de sier nei, men forbausende mange er bare glad til at noen vil ha den. Da kan du glad og fornøyd gå hjem og lage både kake og suppe. Smuldrekake er en enkel variant - rimelig og lett å lage.
OPPKRIFT PÅ SMULDREKAKE:
500 g rabarbra
150 g sukker
1 appelsin
Deig:
150 g hvetemel
150 g smør
4 ss sukker
Skjær rabarbra i ca. 1 cm tykke stykker og legg dem i en ildfast form med sukker og saften av appelsin. Bland sammen deigen og smuldre den over det hele. Stekes i ovnen på 200 grader i 30-40 minutter. Og så er det bare å invitere naboen inn til en kaffekopp med nogo attåt.

I år har jeg vært så heldig å få nok rabarbra til å legge vin også. Nå er den over den aller første gjæringsfasen, så jeg vet fremdeles ikke hvordan den blir. Andre som har erfaring med rabarbravin, sier at den kan bli riktig så god.
OPPSKRIFT PÅ RABARBRAVIN
10 l rabarbra
11 l kokende vann
1 kg sukker
Kutt rabarbraen opp i små biter og legg den i et gjæringskar. Kok opp vann og sukker og tøm over. La dette stå og trekke over natten og tilsett så gjær og vinenzymer. Etter 4 dager siler du av bitene i et døslag og tilsetter ytterligere 2 kilo sukker oppløst i vann. Husk at det ikke må være varmt når du heller det i karet. Fyll opp med vann til det er 17 liter og sett på lokk med vannlås. Nå skal den stå og gjære i 3 dager før du setter til ytterligere 1,5 kg sukker og fyller på til 22 liter.
Og hit er min vin kommet i dag. Nå skal den stå i fred til pluppingen i vannlåsen avtar før jeg skal stoppe prosessen. Jeg antar at det vil ta en ukes tid. Kommer tilbake med mer senere.
06.08
Nå er rabrarbravinen klar til tapping på flasker. Jeg har ristet og ristet og ristet så nå skulle kullsyren være ute. Jeg smakte så vidt på den da jeg hadde stukket den om for siste gang og den blir slett ikke verst. Nå skal den få stå i fred en måned eller to før jeg serverer den.
I dag har jeg også startet et nytt prosjekt. En av mine hyggelige naboer spurte om jeg ville ha kirsebærene hennes. De var modne og hun skulle ikke bruke dem selv. Det ville jeg jo gjerne og hun fikk noen kantareller i bytte. Jeg bestemte at de sure bærene egnet seg best som likør og måtte en tur på Vinmonopolet - en butikk jeg ikke bruker mye. For noen priser! Det synes åpenbart mange andre også, for stedet var folketomt. Heldigvis for meg for jeg fikk nyttige tips av en ansatt til en kirsebærlikør med smak av jul. Nå skal jeg prøve to varianter og se hvilken som er best til gjester i desember.
KIRSEBÆRLIKØR m/kanel og nellik
Kirsebær nok til et fullt Norgesglass (1 liter)
Sukker
1 kanelstang
3 nellikspiker
60% alkohol (Noen bruker 40%, men den blir ganske tam)
Prikk alle bærene med gaffel slik at saften kommer ut, legg så mange som mulig på glasset og hell over sukker. Bruk gjerne en kniv så du får sukker mellom alle bærene. Deretter helle du på alkoholen og lukker glasset. Snu det en gang om dagen til alt sukkeret er løst opp og sett det mørkt.
Den andre varianten er enklere, men litt mer tidkrevende. Samme fremgangsmåten, men nå fjernes steinene. Hvis du vil ha den noe bitre smaken, kan du knuse et par steiner og legge i glasset. Så blir
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar