lørdag 15. august 2015

SYLTET SOPP

Denne oppskriften fikk jeg av noen venner i Krakow for mange år siden. Der nede er de mye flinkere enn oss til å utnytte den ressursen soppen er. Dessuten er de ikke like kresne som oss når de går på sopptur og plukker med seg det de finner av spiselige eksemplarer. Litt markspist ingen hindring. Spesielt ettertraktet er steinsoppen. Hvis du ikke gidder å plukke den selv, kan du bare ta en kjøretur. Sopp-plukkerne står overalt og selger dagens fangst. Her hjemme ville vi nok aldri ha lagt mye av det i kurven, men de er mange om beinet og tar det de finner. Marken dør jo under videre behandling.

Jeg har ofte brukt rødskrubb til denne oppskriften. Hvis de har vært mye av den, har jeg bare brukt hattene. Råflott,  men godt. Små, faste eksemplarer av kremle og riske er også godt. Steinsoppen sparer jeg til andre formål, men den kan selvfølgelig også brukes.

Oppskrift:

Du tar ca. 2 kg sopp og koker i 5 minutter i vann tilsatt salt - 1 ts salt pr. liter vann. Sil av vannet og lag marinade:

2,5 dl eddik 10%
7,5 dl vann
7 ss sukker
2 middels store løk eller tilsvarende mengde sølvløk

Del løken i passe store biter og kok marinaden til løken er blank. Putt soppen i og kok i ytterligere 5 minutter. Nå skal det over i varme glass. Ha et laubærblad og 5-6 hele allehånde i hvert glass. Lukk godt og sett dem på hodet til neste dag. Og så kan du nyte sopp-pickles til neste sesong.

ITALIENSK OPPSKRIFT PÅ SYLTET SOPP

I Italia er de veldig glade i syltet sopp nedlagt i olivenolje. Denne oppskriften er fra Nord-Italia og egner seg for de fleste gode matsopper. Jeg bruker bare små, feilfrie eksemplarer slik at de ser delikate ut i glassene. Jeg bruker dem gjerne som presanger til dem som har alt.

INGREDIENSER:

Små eksemplarer av god matsopp
2,5 dl rødvinseddik
2,5 dl vann
1.5 ss salt
20 hele pepperkorn
et par laubærblader
olivenolje
3 fedd hvitløk i tynne skiver

Kok opp laken av eddik, vann, salt, pepperkorn og laubærblader. La soppen trekke 6-7 minutter og legg den over på et kjøkkenhådkle. La den renne av seg noen timer før du legger dem på glass sammen med hvitløk og et par laubærblader. Fyll helt opp med god olivenolje. Glassene bør oppbevares kjølig.

Jeg har også servert dem stekt og det er faktisk veldig godt. Jeg tar dem bare ut av glasset og steker dem i oljen som følger med.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar