lørdag 17. oktober 2015

OSTEKAKE MED KVARG

Denne spesielt god ostekaken smakte jeg første gang for snart 50 år siden i Israel. Oppskriften spurte jeg selvfølgelig ikke etter, men nå har jeg fått den via en venninne som igjen har fått den fra Polen. Skal du ha mange gjester, er den et must. Den er utrolig drøy så du behøver ikke bake flere slag. Dessuten kan den med fordel lages en dag eller to før selskapet.

Kvarg er en ostemasse med bare 0,3 prosent fett og med en frisk, syrlig smak. Tidligere var den ikke å oppdrive i Norge, men nå selges den i Norgesgruppens butikker. Jeg har kjøpt den på en av mine Harry-besøk og rett og slett puttet den i fryseren.


OPPSKRIFT:

Bunn:
2 eggeplommer
2,5 dl hvetemel
1 dl sukker
65 g smør

Visp smør og sukker hvitt og bland i mel og eggeplummer. Fordel i bunnen av en godt smurt
kakeform.

Fyll:
1 kg kvarg naturell
6 eggeplommer
5 eggehviter
2,5 dl sukker
100 g smør
30 g potetmel

Visp smør og sukker hvitt og bland i kvarg, eggeplommer og potetmel. Visp det forsiktig sammen og vend inn eggehvitene som du stivpisker for seg. Hell det over i kakeformen og la den steke på 150 grader (varmluft) i 40 minutter. La den stå i formen over natten i kjøleskapet slik at den får satt seg.

Den ser litt kjedelig ut i seg selv så jeg pynter den med friske bær.










Når jeg baker denne kaken, sitter jeg igjen med 3 eggehviter som jeg tidliger bare har tømt ut. Veldig uøkonomisk! Derfor bestemte jeg meg for å lage marengs i stedet. Fant en oppskrift som jeg håper gjestene vil like.

OPPSKRIFT

4 eggehviter
2,5 dl sukker
1 knivsodd salt

Pisk eggehvitene helt stive og visp sukkeret i litt etter litt. Dette er nok til 12 stykker som du legger på et bakepapir og steker på nederste rille i ovnen. Forvarm ovnen til 125 grader og skru den ned til 100 grader når du setter inn brettet. La dem steke i en time eller til de løsner fra papiret.

Siden det er første gang jeg gjør dette, ser de nok ikke helt profesjonelle ut, men jeg fikk da laget en grop i hver. Først skal de få en kremet, tykk saus for så å pyntes med friske bær og et par mynteblader fra hagen.

SAUS
200 g kremost naturell
1 ts vaniljesukker
0,5 dl kremfløte
3 ss melis.


OSTEKAKE MED KVARG - VANILJESMAK

Denne oppskrifen fikk jeg av en venninne i Israel for ikke lenge siden og fant ut at den jo passet glimrende til kvarg med vaniljesmak som faktisk også fås kjøpt i Norge. Det litt spesielle med den er at den ikke har bunn. Derfor er den da heller ikke fullt så mektig den første kakeoppskriften min.

Du trenger:

750 g kvarg med vaniljesmak
5 egg
5 ss maisenna
1 kopp sukker
2 dl rømme

Skill eggene og pisk eggehvittene med 1/4 kopp sukker. Pisk eggeplommene sammen med resten av sukkeret og rømmen. Bland kvarg og maisenna og rør inn eggeplommeblandingen før du vender i eggehvitten forsiktig.

Kaken stekes i 50 min. på 170 grader. Dekk formen med bakepapir hvis du ikke vil at kaken skal bli brn. La den stå og avkjøle seg i ovnen en god stund. Da unngår du at den faller sammen. Deretter skal den stå i kjøleskapet til den skal serveres. Jeg pyntet også denne med friske bær, mens min israelske venninne bruker vanlig krem.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar